Osakkeet vai etf-rahasto?

Osakkeet vai ETFOsakkeet vai ETF-rahasto? Tämä on kysymys, jota kysellään eri sijoittajaryhmissä- ja foorumeilla yhtä useasti kuin kaupan kassalla kuitin tarvetta. Oikeastaan tähän kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta, koska jokaisella meistä on erilaiset lähtökohdat oman varallisuuden kasvattamiseen. Tuskin Warren Buffet miettii tätä kysymystä siinä määrin, kuten sijoittamista aloitteleva ahtaaja.

Minulla on tähän kysymykseen yksi hyvä vastaus: Valitse molemmat. Osa sijoittajista nahistelee tästä kysymyksestä turhaan. Keskimäärin tiedetään, että sijoittajien on todella vaikeaa, ellei jopa mahdotonta voittaa markkinoita, joten järjellä ajateltuna ETF-indeksit ovat hyvä valinta, koska ne ETF:stä riippuen seuraavat tiettyä indeksiä tai teemaa. ETF:ien kääntöpuoli on se, että ne ovat vaan niin pirun tylsiä. Tähän lisättynä esimerkiksi Nordnetin tarjoama kuluton ETF-säästäminen tekee sijoittamisesta automaattista ja passiivista. Salkkua tulee seurattua muutaman kerran vuodessa. Tämä ei välttämättä ole huono asia, mutta itselleni tämä on liian verkkainen tapa kartuttaa varallisuutta.

Kaipaan itse välillä hieman jännitystä elämään, joten olen valinnut, että sijoitan myös osakkeisiin joissa näen potentiaalia hillittömään kasvuun tulevaisuudessa. Yksi hyvä esimerkki tästä ovat ”kannabisosakkeet”. Uusi orastava ala, jota ollaan vapauttamassa eri puolilla maailmaa. Hyppäämistä tähän junaan en ole katunut hetkeäkään. Paras osake tältä sektorilta on tällä hetkellä yli 200% nousussa, toinen näyttää punaista jo 30% verran, mutta näiden osakelappujen seuraaminen on päihittänyt viihdearvossa, esimerkiksi kotimaisen Kingi -ohjelman 10 kertaisesti.

Ymmärrä mihin sijoitat!

Sijoittaminen on tietolaji. Nykyään, jokaisella meistä on mahdollisuus saada valtava määrä tietoa eri pörssiyrityksistä sekä tulevista megatrendeistä. Silti, yli 20 000 suomalaista sijoitti One Coin:iin, joka vaikutti vielä vähemmän luotettavalta, kuin Wincapitaa kaupitteleva vyölaukkumies. Se, jos joku kertoo siitä, että suomalaisille on helppo myydä unelmia äkkirikastumisesta.

Me suomalaiset olemme uhkapelikansaa, keskimäärin yhdeltä suomalaiselta uppoaa rahapeleihin noin. 500 euroa vuodessa! Siitäkin huolimatta, että jokainen meistä tietää, että pelejä pyörittävä taho voittaa lopulta aina. Näissäkin asioissa faktat ovat kaikkien saatavilla, mutta siitä huolimatta osa meistä toimii tunteen viemänä tai äkkirikastumista kauppaavan vyölaukkumiehen sanoista sokaistuneena.

Nämä samat asiat toteutuvat myös osakemarkkinoilla, koska osa sijoittajista ei tiedä mihin he rahansa sijoittavat. Osa luule toki tietävänsä, mutta osa ei kirjaimellisesti tiedä mihin heidän rahoja sijoitellaan. Nämä ihmiset mahdollistavat mm. Alexandria pankkiiriliikkeen olemassa olon, jonka asiakkaat ovat pahimmassa tapauksessa menettäneet kaikki säästönsä. Markkinoilta löytyy aina yrityksiä joiden moraali on matala, tai joilla sitä ei ole ollenkaan. Tämän takia jokaisen sijoittajaksi ryhtyvän tulisi tehdä kotiläksyt huolella, ja tutustua rauhassa siihen, että miten osakemarkkinat toimivat, mitkä asiat vaikuttavat yritysten arvonnousuun- tai laskuun. Tämän jälkeen voi lähteä kyselemään foorumeilta, että onko viisaampaa sijoittaa osakkeisiin vai ETF-rahastoihin…

 

Comments are closed.

Post Navigation