Kryptovaluutat – Uhka vai mahdollisuus?

Digitaalisten valuuttojen esiinmarssi on alkanut ja erilaiset kryptovaluutat valtaavat markkinoita. Kryptovaluutalla tarkoitetaan kryptografiaan eli salaukseen tai kryptaamiseen perustuvaa täysin digitaalista virtuaalivaluuttaa. Suurelle yleisölle kryptovaluutat teki tunnetuksi Bitcoin. Nykyään kryptovaluuttoja on satoja tai mahdollisesti jopa tuhansia erilaisia. Kryptovaluutoista käytetään arkipuheessa myös nimitystä virtuaalivaluutta.

Miten Kryptovaluutat toimivat?

Lähes kaikki kryptovaluutat pohjautuvat avoimeen lähdekoodiin, poikkeuksia lukuunottamatta. Virtuaalivaluuttojen arvo määräytyy aina kysynnän ja tarjonnan mukaan kryptovaluuttojen markkinoilla. Arvoon vaikuttavat suosion lisäksi myös mm. kierrossa olevan valuutan määrä ja louhintakustannukset. Kyrptovaluuttojen louhinnalla tarkoitetaan sitä, että tietokoneen laskentatehoa käytetään valuuttasiirtoihin ja muun verkon toiminnan turvaamiseen. Luohiminen synnyttää tietyllä aikaisemmin määrätyllä tahdilla uutta valuuttaa, jonka louhija saa palkkioksi louhinnasta. Kaikkia kryptovaluuttoja ei kuitenkaan voi hankkia louhimalla. Esimerkiksi Rippleä ei voida louhia lainkaan vaan sitä on ennalta määrätty rajallinen määrä. Kryptovaluuttoja on myös mahdollista hankkia ostamalla valuuttaa kryptovaluuttapörsseistä.

Virtuaalivaluuttojen tulevaisuus

Kryptovaluuttojen tulevaisuutta on täysin mahdotonta ennustaa, sillä niiden asema valuuttana on vielä aika epävarma. Maailmassa mikään keskuspankki tai valtio ei ole vielä tunnustanut tai hyväksynyt mitään kryptovaluuttaa rahaksi. Toki on vain ajan kysymys, että jokin edistyksellinen valtio tai pankki sen tekee.

Kryptovaluuttojen käyttämä lohkoketjuihin perustuvaa teknologiaa tullaan varmasti käyttämään rahansiirtoihin ja muihin todentamista tarvitsevien palveluiden toteuttamiseen. Ripplen XRP on hyvä esimerkki kryptovaluutasta, joka on jo nyt muita virtuaalivaluuttoja lähemmin yhteydessä perinteiseen pankkijärjestelmään. XRP:tä käytetään jo nyt eri maiden valuuttojen välisien transaktioiden todentamiseen.

Virtuaalivaluutoista ehkä tunnetuin eli Bitcoin on myös herättänyt maailmanlaajuisesti ns. kryptobuumin. Ihmiset ovat alkaneet näkemään kryptot sijoituskohteena rahan sijasta. Useat erittäin suuret ja tunnetut sijoittamiseen erikoistuneet yritykset ja pörssit ovat ottaneet valikoimiinsa myös erilaisia kryptovaluuttoja sisältäviä rahastoja. Rahastojen etu sijoittajalle on selvä. Rahastot hajauttavat riskiä ja niiden ostaminen on huomattavasti helpompaa, kuin useiden eri kryptovaluuttojen. Sijoituskohteena kryptot on aikamoinen lottolappu. Kukaan ei voi sanoa nouseeko valuutan arvo huomenna vai laskeeko se. Tästä hyvänä esimerkkinä voidaan katso vaikkapa Bitcoinia. Bitcoinin arvo on heitellyt viimeisen vuoden aikana noin. 1100$ ja reilun 19 000$ välillä. Vaihtelut ovat suuria lyhyen ajan sisällä. Suuret arvon vaihtelut mahdollistavat erittäin suurten voittojen ja myös tappioden tekemisen kryptojen kanssa.

Kryptovaluutat ovat ehdottomasti jossain määrin tulevaisuutta. Tulevaisuus on vielä täysin auki, mutta läpimurto voi tapahtua milloin vain. Tällä hetkellä virtuaalivaluuttoja leimaa huono julkisuuskuva. Tämä johtuu siitä, että niitä on käytetty ja käytetään paljon rikollisten etenkin huumekauppojen maksuvälineenä. Kryptot ovatkin omiaan tämän tapaiseen salaiseen kaupankäyntiin, sillä rahasiirtoja on käytännössä mahdotonta jäljittää.

Sijoituskohteena pidän kryptovaluuttoja vielä tässä vaiheessa suurena riskisijoituksena. Enkä usko, että kryptovaluutat saavuttavat koskaan nykyisin käytössä olevien valuuttojen suosiota. Virtuaalivaluutoissa käytettävää tekniikkaa tullaan varmasti hyödyntämään tulevaisuudessa paljon, ja se, jos mikä avaa mahdollisuuden sijoittamiseen. Ehkä kannattaisi sijoittaa virtuaalivaluuttojen laskentaa kehittävään yrityksen jo nyt?

Comments are closed.

Post Navigation